Количката е празна

Защо да използваме частичен лак в проекта на рекламни материали?

Частичното UV лакиране е метод, който позволява нанасянето на лак върху определени области от даден материал, създавайки релефен, гланцов ефект с цел да се подчертае тяхната важност и да се фокусира вниманието. Този метод се използва при печат на визитки, покани и картички, папки и други рекламни материали.

В този блог ще разгледаме основите на частичното UV лакиране и как може да се използва за подобряване на дизайна на вашите печатни продукти.

Процесът се нарича "частично" UV лакиране, тъй като лакът се нанася само върху определени области от дизайна. Едно от предимствата на частичното UV лакиране е, че то добавя допълнителен слой текстура и дълбочина към вашите печатни материали. 

Изпъкналите, лъскави области на дизайна могат да добавят нотка лукс и изтънченост към вашите визитки, покани, картички, папки или други рекламни продукти. Освен това, лакираните зони могат да привлекат погледа към определени елементи от дизайна, като ги направят открояващи се и помагат да направят вашата визитка например по-запомняща се.

Лакът може да се прилага върху широка гама от хартии, картони, самозалепващи и синтетични медии. Това прави частичния UV лак чудесен вариант за отпечатване на всякакъв вид печатни изделия. 

Със способността си да добавя текстура, дълбочина и да привлича погледа към специфични елементи от дизайна, селективният лак е мощен инструмент, който кара вашите печатни материали наистина да се открояват.

Независимо дали искате да създавате визитки, папки, покани или картички, точковият UV печат е чудесен вариант, който да разгледате.

Освен това частичния UV лак е екологична опция за печат. UV лакът, използван в процеса, е на водна основа, което означава, че не съдържа разтворители и ЛОС (летливи органични съединения). Това го прави по-безопасен и по-устойчив вариант за печат в сравнение с традиционните методи за лакиране.

В заключение, частичното UV лакиране е универсален, усъвършенстван и екологичен метод, който може да издигне дизайна на вашите печатни материали на следващо ниво.

И няколко думи относно подготовката на файла за печат на спот лак:

В Weprint.bg работим с частичния лак като цветово отделяне на 5-и цвят в допълнение към CMYK. Ето защо създаването на проект с частичен лак е подобно на нанасяне на spot цветове.

Нашите изисквания:

  • Файлът за печат трябва да е векторен.
  • Елементите, които ще имат лак, трябва да бъдат отбелязани с отделен spot цвят, който трябва да е контрастен на вашия дизайн;
  • Трябва spot цветът да е наименуван подходящо (spot UV/varnish или др.);
  • Елементи, които са само Stroke, трябва преди подаване на файла да бъдат превърнати в обикновени пътечки чрез командата Outline Stroke;
  • Всички елементи, върху които ще бъде нанесен лак, трябва да са с активирана опция Overprint Fill. Това ще гарантира, че първо ще се отпечата Вашият дизайн, а след това ще бъде нанесен частичният лак.

Aко имате нужда от печатни материали или имате въпроси свързани с тях, ние сме на линия за консултация на +359 886 799782 и имейл info@weprint.bg.

Публикувано на 16/02/2023